POTIRNICHE LA FRIGARE
3 potirnichi , frunze de vita , 200 g slanina , 6 felii de paine , 1 lingura de unt , sare
Inainte de a fi jumulite , potirnichile trebuie tinute 24 de ore , dupa ce au fost impuscate ,
dar nu mai mult , intr-un loc racoros si bine ventilat .
Se curata de pene in ultimul moment si se scot intestinele .
Se trec prin flacara de spirt , se sterg cu o cirpa uscata . Se indeparteaza capul si labele .
Ficatul se curata si se pune la loc , cu un praf de sare .
Se invelesc in frunze de vita bine unse cu unt si apoi in felii subtiri de slanina .
Se leaga cu ata . Se pun pe frigare la foc bun si se invirtesc 20 de minute ,
cu grija sa nu se usuce .
Cind sint gata , se scoate slanina si frunza de vita , se sareaza si se servesc cu slanina
in care au fost fripte , pe felii de paine prajita .
Se socoteste o potirniche pentru doua persoane .
POTIRNICHE LA TAVA
Aceleasi cantitati ca mai sus .
Se pregatesc potirnichile la fel ca pentru frigare .
Se aseaza pe un gratar , in tava , ca sa nu stea in sosul pe care il lasa la fript .
Se ung cu unt numai la inceput . Se frig la cuptor la foc bun , cu grija sa nu se
usuce . Se servasc pe felii de paine prajita in unt si cu sosul din tava , care
a mai dat un clocot cu o lingura de apa , dupa ce sa scos friptura .
POTIRNICHE PE VARZA
2 potirnichi , 1 varza mijlocie , 150 g slanina , 3 cesti zeama de carne ,
2 linguri de untura , 1 morcov , sare .
Se curata potirnichile si se rumenesc intregi , intorcindu-le pe o parte si pe
alta , intr-o cratita cu putina untura .
Se taie o capatina de varza in felii si se tin 10 minute in apaclocotita , pe foc .
Se aseaza intr-o cratita citeva felii de slanina fiarta ; deasupra se pune un strat
de varza scursa de apa , apoi prepelitele cu capetele si labele ( care se vor da
la o parte inainte de a servi la masa ) si iar un strat de varza .
Deasupra se pune un morcov intreg si o lingura buna de untura .
Se toarna 3 cesti de zeama de carne .
Ca sa nu se rumeneasca se pune deasupra o hirtie taiata rotund si unsa cu grasime .
Se da la cuptor , sa fiarba la foc potrivit , o ora si jumatate .
Cind este gata , trebuie sa fie scazuta .
Se aseaza pe farfurie varza , deasupra se pun potirnichile taiate in doua
sau in patru , iar de jur imprejur morcovul taiat felii .
Se serveste foarte fierbinte .
POTIRNICHE CU SMINTINA
3 potirnichi , 1 lingura de unt , 2 cepe mijlocii , 1 ceasca smintina ,
1 lingurita de faina , sare , piper
Se curata potirnichile ca pentru fript .
Se pun la cuptor in tava cu putin unt si ceapa taiata felii . Se intorc pe o parte si alta
si se tin pina incep sa se rumeneasca . Separat intr-o cratita , se pune pe foc potrivit
smintina amestecata cu faina , un praf de sare si piper .
Focul sa nu fie prea mare ca sa nu se taie smintina . Cind clocoteste se toarna
peste potirniche , se mai lasa 1/4 de ora la cuptor si se uda cu sosul de smintina .
Se taie fiecare potirniche in 4 si se servesc foarte firbinti .
Dupa gust se poate adauga in smintina o lingurita de zeama de lamaie .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .